Svečano otvoren Twinning projekt CRO SEVESO

Danas je službeno započeo twinning projekt „Unaprjeđenje sustava praćenja kemikalija i opasnih tvari te integracija Seveso baze podataka u Informacijski sustav zaštite okoliša (ISZO) kao jedinstveni centralni Seveso informacijski sustav“ (CRO SEVESO) koji provodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, kopna i mora i Zakladom Minoprio Republike Italije te Agencijom za okoliš Republike Austrije uz potporu stručnjaka iz Italije i Austrije.

Na svečanosti otvorenja projekta uzvanicima su se obratili veleposlanik Republike Italije Nj. E. Adriano Chiodi Cianfarani, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat, zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Stjepan Huzjak, te ravnateljica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Ivana Gudelj.

Svrha projekta jest jačanje kapaciteta i učinkovitosti Republike Hrvatske u području zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena unaprjeđenjem sustava upravljanja, praćenja i preciznijeg izvještavanja o kemikalijama, emisijama, opasnim tvarima i nesrećama te nadogradnja i integracija postojeće Seveso baze podataka u Geografski informacijski sustav (GIS) u okviru Informacijskog sustava zaštite okoliša (ISZO). Vrijednost projekta je 900.000 eura, od čega 95% financira Europska unija u okviru Prijelaznog instrumenta, a 5% sufinancira Republika Hrvatska. Projektne aktivnosti za narednih 18 mjeseci predstavio je dugoročni Twinning savjetnik gospodin Stefano Cocchi.

Uz Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu u projekt su uključeni Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo obrane, Ministarstvo kulture, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatske vode, jedinice lokalne i područne samouprave i nadležne inspekcije.

CRO_SEVESO_kick_off.jpg 

CRO_SEVESO_1.jpg

 

 

 

 

 

 


 

Vezani dokumenti