HAOP aktivno sudjelovao na međunarodnoj konferenciji o zaštiti okoliša "Kružno gospodarstvo u urbanim sredinama"

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu i ove je godine bila pokrovitelj međunarodne konferencije o zaštiti okoliša "Kružno gospodarstvo u urbanim sredinama" koja se, u organizaciji časopisa Tehnoeko, održala u Poreču od 31. svibnja do 2. lipnja.

Cilj konferencije je omogućiti susret stručnjaka različitih područja bitnih za život gradova, kako bi se razmijenila iskustva i potaknula komplementarnost projekata. Raspravljalo se o nizu aktualnih tema kao što su: kružno gospodarenje otpadom i muljem u urbanim sredinama, opskrba energijom, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda urbanih sredina, urbanizam i održivi prijevoz te drugim temama iz područja kružnog gospodarstva.

Djelatnice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu održale su izlaganje na temu "Hijerarhija gospodarenja otpadom od hrane u sustavu kružnog gospodarstva".

Rasipanje i bacanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti globalno je prioritetna tema u području zaštite okoliša i održivog razvoja. Proizvodnja hrane osnovni je pokretač globalnih promjena u okolišu jer koristi 25% cjelokupne naseljive površine i 70% svjetske potrošnje pitke vode, uzrokuje 30% emisija stakleničkih plinova i 80% ukupnog krčenja šuma te je jedan od najvećih uzročnika prenamjene zemljišta.

Ipak, gotovo jedna trećina zalihe svjetske hrane propada ili se baci. Smanjenje cijena hrane u kombinaciji s njenom očitom obilnom dostupnošću posljednjih su desetljeća doveli do nemarnog odnosa prema hrani i povećanja rasipnog ponašanja potrošača.Samo u EU svake godine gubimo 88 milijuna tona hrane, tj. 173 kg po osobi. U Republici Hrvatskoj na odlagalištima godišnje završi 380.000 tona otpada od hrane.

Prepoloviti količinu jestivog otpada od hrane jedan je od ciljeva u Planu za resursno učinkovitu Europu, i to ne samo iz razloga što je lanac prehrane u EU odgovoran za 17% izravnih emisija stakleničkih plinova u Europi i 28% ukupne upotrebe materijalnih sredstava. Kada se baca hrana, ne samo da je ugljik (potrošen za proizvodnju hrane) bezuspješno emitiran, nego i odlaganje i razgradnja na odlagalištima stvaraju dodatni utjecaj na okoliš. Smanjivanje trenutno visokih količina otpada hrane stoga je presudno za postizanje resursno učinkovitog i održivog sustava hrane.

Najučinkovitiji način smanjenja otpada od hrane je da usredotočenost na preventivne aktivnosti u okviru hijerarhije gospodarenja otpadom. Takve radnje uključuju sprječavanje da hrana postaje ili se karakterizira kao otpad, obeshrabrujući prakse koje dovode do otpada tražeći da aktivno mijenjaju ponašanje i preispitivanje trenutne prakse i sustava.

20170602_094952.jpg

 

Ravnateljica HAOP-a dr.sc. Ivana Gudelj sudjelovala je u tematskim forumima o legislativi u kružnom gospodarstvu te aktualnostima u gospodarenju otpadom u urbanim sredinama. U pozdravnoj riječi sudionicima skupa ravnateljica je istaknula nužnost prelaska s postojećeg linearnog na kružno gospodarstvo, model koji osigurava održivo gospodarenje resursima i produžetak životnog vijeka materijala i proizvoda.

Naglasila je da učinkovito korištenje resursa u okviru europske strategije zahtjeva korijenite pomake u cijelom sustavu, posebice promjene ponašanja potrošača, koje treba poticati na smanjenje nastanka otpada ali i usvajanje novih načina pretvaranja otpada u resurse. U sustavu kružnog gospodarstva dodana se vrijednost proizvoda zadržava što je dulje moguće i ne stvara se otpad već proizvodi dobivaju novu vrijednost. Kao pozitivan primjer kružnog gospodarstva u gospodarenju otpadom istaknula je grad Prelog.

20170531_171624_resized_1.jpg

_DSC5723_forum_cetvrtak.JPG