kartiranje_procjena_ekosustava_i_usluga_u_RH.jpg

Kartiranje i procjena ekosustava i njihovih usluga u Hrvatskoj

Posljednjih nekoliko godina tema usluga ekosustava postaje sve zastupljenija u zaštiti prirode i okoliša na globalnoj i europskoj razini.
kopacki_rit.jpg

Dostavljeno Izvješće o zaštićenim područjima u EEA

Agencija za zaštitu okoliša već šestu godinu za redom izvješćuje Europsku agenciju za okoliš (EEA) o zaštićenim područjima uz suglasnost nadležnog ministarstva.
suradnja_maksimir.jpg

Ostvarena suradnja s Javnom ustanovom „Maksimir“

Agencija za zaštitu okoliša ostvarila je suradnju s Javnom ustanovom „Maksimir“ na prikupljanju i praćenju podataka o invazivnoj stranoj vrsti, crvenouhoj kornjači (Trachemys scripta elegans).

U EEA dostavljeni podaci o zaštićenim područjima (CDDA)

U okviru izvještavanja i suradnje s Europskom agencijom za okoliš (EEA), Agencija za zaštitu okoliša i ove je godine dostavila dopunjenu Bazu podataka o zaštićenim područjima – (Common database on Designated Areas - CDDA).

11. prosinca - Međunarodni dan planina

Međunarodni dan planina obilježava se od 2003. godine s ciljem upoznavanja šire javnosti s planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima. Ovogodišnji Međunarodni dan planina posvećen je planinama i šumama. Cilj mu je povećati svijest javnosti o važnosti planinskih šuma te uloge koju one imaju kao i njihovog utjecaja na mjere prilagođavanja klimatskim promjenama.

Desetljeće biološke raznolikosti 2011.- 2020.

Slijedeći poziv desete Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD COP 10), s ciljem doprinosa provedbi Strateškog plana Konvencije, Generalna skupština UN-a proglasila je razdoblje 2011.-2020. Desetljećem biološke raznolikosti.

 

Međunarodna godina šišmiša 2011-2012

UNEP/EUROBATS Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša, povodom svoje 20. obljetnice, proglasio 2011. godinu Međunarodnom godinom šišmiša, a u suradnji s UNEP/CMS Konvencijom o migratornim vrstama.

Međunarodna godina šuma 2011.

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a (broj 61/193) godina 2011. proglašena je Međunarodnom godinom šuma.

UN proglasio 2010.-tu Međunarodnom godinom biološke raznolikosti