Publikacijom "Okoliš na dlanu" i ove godine obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je danas u Parku prirode Medvednica gdje je sedamdesetak volontera, uz pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, zasadilo 500 sadnica divljih trešanja, hrasta kitnjaka i obične bukve. Također, čistio se park i uklanjao bagrem koji, zbog svojih invazivnih svojstava, otežava rast i razvoj autohtonih vrsta. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je „Povežimo ljude s prirodom“, a zemlja domaćin je Kanada.

U pošumljavanju su sudjelovali kanadski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg i ravnateljica JU PP Medvednica Snježana Malić-Limari. Akciji su se odazvali i veleposlanica Irske Olive Hempenstall, veleposlanik Brazila Paulo Roberto Campos Tarrisse de Fontoura, veleposlanik Malezije Mohd Hassan Bin Bal te predstavnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, JU PP Medvednica, UNDP-a i WWF-a.

“Kanada i Hrvatska zajedno surađuju u međunarodnim organizacijama, bore se protiv klimatskih promjena, štite biološku raznolikost i smanjuju utjecaj ljudske aktivnosti na okoliš. Ponosan sam što današnji događaj odražava tu suradnju i ove zajedničke prioritete. Hrvatska je daleko ispred svojih ciljeva što se tiče zaštite prirodnih područja, smanjenja emisije CO2 i prelaska na obnovljivu energiju. Ali kao pojedinci, vlade i kao vrsta moramo učiniti puno više. Nadam se da će nam ova akcija pomoći da bolje razumijemo prirodni okoliš jer je naša odgovornost da ga zaštitimo”, kazao je veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk.

Kako na Svjetski dan zaštite okoliša Hrvatska agencija za okoliš i prirodu već trinaestu godinu zaredom obilježava publikacijom „Okoliš na dlanu“ veleposlanik Maksymiuk pozvao je javnost da se upozna s ovom, kako je istaknuo, formom malom knjižicom, ali sadržajno prepunom informacijama. Naglasio je kako je knjižica jako dobro prihvaćena i kod učenika, ali i kod stručnjaka koji se bave zaštitom okoliša te pozvao sve da ju prelistaju i pronađu mnogo zanimljivih i korisnih podataka. 

Medvednica_3.jpg

 

Okoliš na dlanu I – 2017 obrađuje 32 pokazatelja iz 19 područja, od sastavnica okoliša, preko pritisaka na okoliš do odgovora društva.

Upravo je o pritiscima na okoliš i odgovorima društva govorio državni tajnik Mario Šiljeg. „Pred nama su sada novi izazovi. Klimatske promjene imaju drastične učinke i na šumske ekosustave. Zbog globalnog zatopljenja događaju nam se veće vjerojatnosti šumskih požara, dulja sezona šumskih požara. Sve češćim pojavama ekstremnih vremenskih utjecaja u šumi se manifestiraju vjetrolomi, ledolomi i poplave. Velikom se brzinom šire invazivne vrste. A šuma je važna. Ona kao vrlo dragocjen resurs ima važno mjesto vezano za ispunjenje ciljeva iz klimatsko energetskog okvira do 2030. u dijelu koji se odnosi na Republiku Hrvatsku. Šume pokrivaju 47% kopnene površine Hrvatske, a godišnje apsorbiraju između 5 i 7 milijuna tona CO2. One su nam dragocjeni saveznik u borbi protiv klimatskih promjena“, poručio je Šiljeg.

  Medvednica_2.jpg

Odabir PP Medvednica za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša je veoma znakovit i poučan jer je u kratkome vremenu lokalitet stradao od posljedica devet oluja s velikim vjetroizvalama, čije česte pojave klimatolozi predviđaju već u skoroj budućnosti.

„Medvednica su pluća Zagreba i danas je prilika da se barem malo odužimo za sve dobrobiti koje nam daje. Danas ćemo na ovom šumskom predjelu, neposredno ispod Medvedgrada, u maloj šumskoj zajednici hrasta kitnjaka i graba posaditi tristo sadnica hrasta kitnjaka, obične bukve i divlje trešnje. Ovdje je izostala prirodna obnova ovih autohtonih vrsta drveća te ćemo na ovaj način osigurati obnovu, odnosno razvoj i budućnost ove šumske zajednice“ - istaknula je Snježana Malić-Limari, ravnateljica JU PP Medvednica.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

 

Naglasci iz publikacije „Okoliš na dlanu I – 2017“

Čisti zrak imperativ je zdravlja ljudi, a Hrvatska u tom pogledu, kao i u pogledu ublažavanja klimatskih promjena ispunjava ciljeve zadane konvencijama i protokolima. Ekološko stanje većine voda u Hrvatskoj može se ocijeniti najvišim stupnjem kakvoće, kao i more za kupanje (među prvima je u Europi).  Vetrolomi i požari predstavljaju veliku prijetnju šumskim ekosustavima, pa se u Hrvatskoj  provode mjere za njihovu prevenciju i saniranje posljedica. Također, različitim dojavnim sustavima koje vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, intenzivno se radi na očuvanju bioraznolikosti Hrvatske. Nadalje, za očuvanje prirode svakako je potrebno nastaviti provoditi mjere prevencije nastanka otpada, a posebno poticati ponovnu uporabu, a zatim i recikliranje. Hrvatska provodi niz mjera u tom smjeru, kao i u smjeru proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). Postizanje kvalitete okoliša i očuvanja prirode nije moguće bez pravovremene i prilagođene edukacije, kao niti bez informiranja svih dionika i zainteresiranih strana, pa HAOP pruža podršku putem izvješća, specijaliziranih priručnika i uputa telefonskim putem, e-mailom, svoje web stranice, a u posljednjih nekoliko godina i putem tzv. Help-desk aplikacija.

 

OND_2017.jpg